Іншування москаля, національна тожсамість і подвійна лояльність

Автор(и)

  • Vira Ageyeva Національний університет "Києво-Могилянська академія", Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18523/2618-0537.2019.2.36-44

Ключові слова:

антиімперський культурний спротив, солдат-москаль як Інший, Григорій Квітка- Основ’яненко, Іван Котляревський, Тарас Шевченко, романтизм

Анотація

У статті проаналізовано стратегії антиімперського культурного спротиву в українській літературі першої половини ХІХ ст. Зокрема йдеться про специфіку представлення солдата-москаля як Чужого, Іншого, до того ж культурно й цивілізаційно нижчого. Особливо яскраво такі репрезентації виявляються у прозі Григорія Квітки-Основ’яненка, зокрема у програмному «Салдацькому патреті». Як зразок прямої полеміки з російськими авторами, котрі переписують вітчизняну історію у згоді з імперськими матрицями, розглянуто «Наталку Полтавку» Івана Котляревського. Після Шевченкового безбоязного розрахунку з минулим епоха подвійної лояльності, готовність будувати свою державу разом із переможцями і у згоді з їхніми проектами (а десь такий варіант пропонується в «Енеїді» Котляревського) безповоротно відійшла в минуле. Романтизм зосередився на пошуках нових моделей культурної пам’яті та національної тожсамості.

Біографія автора

Vira Ageyeva, Національний університет "Києво-Могилянська академія"

доктор філологічних наук, професор кафедри літературознавства
НаУКМА

Посилання

  1. Hnatiuk, O. (2005). Proshchannia z imperiieiu. Ukrainski dyskusii pro identychnist. Kyiv: Krytyka [in Ukrainian].
  2. Krysteva, Yu. (2004). Sami sobi chuzhi (Z. Borysiuk, Transl.). Kyiv: Osnovy [in Ukrainian].
  3. Kvitka-Osnovianenko, H. (1957). Tvory (Vol. 6). Kyiv: DVKhL [in Ukrainian].
  4. Kvitka-Osnovianenko, H. (1981). Zibrannia tvoriv (Vol. 7. Istorychni, etnohrafichni, literaturno-publitsystychni statti, lysty). Kyiv: Nauk. dumka [in Ukrainian].
  5. Nakhlik, Ye. (2015). Perelytsovanyi svit Ivana Kotliarevskoho: tekst – intertekst – kontekst. Lviv: Vyd-vo Lviv. politekhniky [in Ukrainian].
  6. Zabuzhko, O. (2006). Shevchenkiv mif Ukrainy. Sproba filosofskoho analizu. Kyiv: Fakt, 2006 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Як цитувати

Ageyeva, V. (2020). Іншування москаля, національна тожсамість і подвійна лояльність. Наукові записки НаУКМА. Літературознавство, 2, 36–44. https://doi.org/10.18523/2618-0537.2019.2.36-44